• Utama
  • Berita
    • INTERCULTURAL PARTY KIY
    • Bengkel Latihan Industri Pusat Pengajian Media dan Komunikasi
    • PELAJAR UKM BERJAYA MEMENANGI DUA ANUGERAH DI PERINGKAT ANTARABANGSA.
    • Himpunan Wanita Muda Negara 2012
    • PENERIMA ANUGERAH “TELFORD PREMIUM”
    • PENTER Season 3 2nd Edition
    • Pengurusan Surau Fakulti Sains Sosial & Kemanusiaan (FSSK).
    • Hati Anda, Hati MENTION
    • Litar pintas atau Khianat?
    • KEJADIAN TANAH RUNTUH DI UKM.
    • Pelekat kenderaan Warga UKM : Relevan ?
  • Rencana
    • Pelajar Asing Dan UKM
    • Pengajian Sejarah: Bangkit Semangat Patriotik?
    • “Kami menerima sesiapa sahaja yang ingin manuskripnya diterbitkan oleh UKM.”
    • Pilihan Pelajar: Makanan Kampus atau Makanan Luar
    • Graduan Bekerja Sendiri VS Graduan Makan Gaji
    • Pahit Manis Perkahwinan Ketika Belajar.
    • PENAMPILAN MAHASISWA IPTA DAN IPTS
    • Persediaan Latihan Industri: Mahasiswa Baru ke Alam Kerjaya
    • LELAKI MEMASAK, COOL
    • FSSK! GUNAKAN SEBAIK MUNGKIN.
    • LELAKI PENARI KEBUDAYAAN: ANTARA IMEJ @ MINAT
    • BAHASA ASING: KELEBIHAN, BERIMPAK dan MINAT
    • Persatuan Anak Negeri di UKM
    • Smartphone? Mobilephone?
    • TWITTER SATU FENOMENA
  • Iklan
    • PREMIUM BEAUTIFUL, BB PLUS COLLAGEN & BIO ZONE FOOD PURIFIER
    • Shaklee
  • Arkib
    • Edisi 4>
      • Editorial
      • Berita>
        • Arus Politik Kampus Kepada Pelajar Baru
        • Bajet 2013: Manfaat atau Bebanan kepada Pelajar?
        • Bangunan Fakulti Undang-undang Moot Baharu
        • Fobia Jarum Bukanlah Alasan Untuk Tidak Menderma Darah
        • INOVASI: Tema Pesta Konvo UKM ke-40
        • Kekurangan Bas Punca Masalah Perkhidmatan Pengangkutan Pelajar Ukm Tingkatkan Kemahiran
        • Kerja Lapangan dan Dana Yang diperuntukkan
        • Khidmat Bantuan Guaman Percuma di UKM
        • Latihan Ilmiah Tambah Keyakinan Pelajar Untuk Menempuh Dunia Pekerjaan
        • Pelajar Perlu Faham Tujuan Persatuan Diwujudkan
        • Pelajar Perlu Ubah Stereotaip Terhadap Kaunseling
        • Pelajar Sains Aktuari Menang RM500 000 Dalam Program Realiti MyEG
        • Permohonan Eko Niaga
        • UKM Mencatat Sejarah Dengan Menghasilkan 384 Pelajar PhD Pada Konvokesyen ke-40
        • UKM Mencungkil Bakat Pendakwah Muda
      • Rencana>
        • Antara Belajar dan Kerja Sambilan
        • BAKAT
        • Cabaran Pelajar Wanita Sebagai Yang di Pertua (YDP) Kolej
        • Demam Gangnam Style
        • Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia (KADS1M)
        • Kepentingan Air Masak
        • Khasiat Ulam-ulaman
        • Khazanah Dunia Melayu
        • Pengurusan Kredit Mata Pelajaran
        • Wira Sukan UKM
      • Iklan>
        • Sihat bersama ALSDII
        • Lili Food & Services
        • Busana Muslimah
        • Pick me up
    • Edisi 5>
      • Editorial
      • Berita>
        • iFOLIO
        • Graduate Aptitude Programme UKM 2012: Sambutan Kurang Menggalakkan
        • Majlis Sambutan Hari Raya Aidiladha Kolej Pendeta Za’ba
        • Karnival Sukan IPT 2012
        • Kelebihan Pengerang sebagai Terminal Gas dan Minyak
        • Kerevelenan Biasiswa Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) kepada Pemenang Pingat Emas SUKIPT 2012
        • Kes Ragut
        • Penambahbaikan Pengurusan Kredit KO-K Tahun Satu
        • Penglibatan Pelajar UKM Dalam Kursus Kemahiran Asas Kaunseling
        • ‘Summer School: Social Rights Project’ : Satu Projek Penggalak Perubahan Positif Hak Sosial
      • Rencana>
        • Bahaya Botol Plastik (BPA)
        • Berhabis Wang Untuk Novel
        • Bersantai di Danau
        • Coklat
        • Hari Interaksi Memupuk Hubungan yang Erat Antara Junior dan Senior
        • Keberkesanan Pengajaran Pensyarah: Pengalaman vs. Pengetahuan
        • Kebersihan Tandas Awam: Kesihatan & Etika
        • Ke Mana Hilangnya Semangat Membaca di Kalangan Pelajar UKM
        • Ketahanan Mental dan Fizikal Dalam Menyiapkan Latihan Ilmiah
        • Klik Dengan Bijak
        • Kursus Kahwin
        • Langkah Pencegahan Samun
        • Meneruskan Pengajian Ke Peringat Sarjana Atau Bekerja?
        • Pendidikan Montessori Dan Pengaplikasiannya Kepada Pendidikan Awal Kanak-kanak
        • Sakit kepala, otot dan tengkuk berpunca dari stress belajar?
        • Tempat latihan industri menggunakan Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu?
      • Iklan>
        • Angel Kek & Cafe
        • Serikandi Spa
        • 6T's Boutique
    • Edisi 6>
      • Editorial
      • Berita>
        • INTERCULTURAL PARTY KIY
        • Bengkel Latihan Industri Pusat Pengajian Media dan Komunikasi
        • PELAJAR UKM BERJAYA MEMENANGI DUA ANUGERAH DI PERINGKAT ANTARABANGSA.
        • Himpunan Wanita Muda Negara 2012
        • PENERIMA ANUGERAH “TELFORD PREMIUM”
        • PENTER Season 3 2nd Edition
        • Pengurusan Surau Fakulti Sains Sosial & Kemanusiaan (FSSK).
        • Hati Anda, Hati MENTION
        • Litar pintas atau Khianat?
        • KEJADIAN TANAH RUNTUH DI UKM.
        • Pelekat kenderaan Warga UKM : Relevan ?
      • Rencana>
        • Pelajar Asing Dan UKM
        • Pengajian Sejarah: Bangkit Semangat Patriotik?
        • “Kami menerima sesiapa sahaja yang ingin manuskripnya diterbitkan oleh UKM.”
        • Pilihan Pelajar: Makanan Kampus atau Makanan Luar
        • Graduan Bekerja Sendiri VS Graduan Makan Gaji
        • Pahit Manis Perkahwinan Ketika Belajar.
        • PENAMPILAN MAHASISWA IPTA DAN IPTS
        • Persediaan Latihan Industri: Mahasiswa Baru ke Alam Kerjaya
        • LELAKI MEMASAK, COOL
        • FSSK! GUNAKAN SEBAIK MUNGKIN.
        • LELAKI PENARI KEBUDAYAAN: ANTARA IMEJ @ MINAT
        • BAHASA ASING: KELEBIHAN, BERIMPAK dan MINAT
        • Persatuan Anak Negeri di UKM
        • Smartphone? Mobilephone?
        • TWITTER SATU FENOMENA
      • Iklan>
        • Kadlawo.com
        • Senirekastudio.com
        • PREMIUM BEAUTIFUL, BB PLUS COLLAGEN & BIO ZONE FOOD PURIFIER
        • Shaklee

coklat
oleh nurul syazwani johari


Setiap individu tanpa mengira peringkat umur pasti menggemari coklat kerana kelazatannya. Walau bagaimanapun, pengambilan coklat secara berlebihan lazimnya sering dilabelkan sebagai sesuatu yang boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan. Namun, tahukah anda bahawa coklat amat memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan tubuh badan kita?

            Coklat ialah sejenis bahan makanan yang mengandungi tiga bahan utama yang berasaskan koko seperti likur dan lemak koko, gula dan susu. Oleh itu, coklat bukan sahaja merupakan bahan makanan yang lazat tetapi juga kaya dengan zat yang diperlukan. Sumber tenaga yang tinggi dalam coklat adalah berasaskan kepada kandungan lemak, karbohidrat dan protein. Di samping itu, coklat juga mengandungi asid amino yang lengkap bagi pemeliharaan protein tubuh manusia, kaya dengan vitamin A dan D serta sumber vitamin B seperti Tiamina, Riboflavin dan Niasin.

(Sumber : Buku Kisah Koko, 1997, Lembaga Koko Malaysia)

            Satu kajian telah dilakukan oleh Zulphen, Belanda selama 15 tahun terhadap 472 orang lelaki yang berumur antara 65 hingga 84 tahun untuk mengenal pasti tahap kesihatan mereka. Kaum lelaki yang dipilih ialah mereka yang sihat serta tidak pernah mengambil ubat penyakit darah tinggi. Apabila dikenal pasti, lelaki yang mengambil sebiji coklat iaitu sebanyak 10 gram coklat setiap hari mempunyai tekanan darah yang lebih rendah dan dianggarkan kira-kira 50% terhindar daripada kematian serta cenderung memiliki jangka hayat yang lebih lama berbanding mereka yang tidak mengambil sebarang coklat.

(Sumber : Journal of Dental Hygiene, Spring 2006 by Katie Barge )

Antara kelebihan coklat ialah:

1.      Coklat dapat menangani tekanan (stress)

  • Coklat yang dihasilkan daripada koko mempunyai sumber antioksida yang mana kandungan poliifenol di dalamnya dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dengan cara mencegah Low Density Lipoproteins (LDL).
  • Oleh itu, satu kajian telah dijalankan di Jepun dan menunjukkan pengambilan antioksida semasa stress memberi kesan pada stamina. Hal ini menunjukkan bahawa polifenol di dalam koko berupaya mempengaruhi emosi seseorang walaupun dalam keadaan yang tertekan dan merupakan salah satu langkah mengurangkan tekanan.

2.      Coklat melambatkan proses penuaan

  • Penuaan adalah proses yang disebabkan oleh pendedahan yang melampau oleh faktor radikal. Oleh itu, diet yang kaya dengan antioksida boleh memainkan peranan dalam melambatkan proses penuaan.
  • Kajian mendapati bahawa jangka hayat seseorang itu boleh dilanjutkan selama 5 hingga 10 tahun melalui diet yang seimbang di samping kaya dengan antioksida.

3.      Coklat bukanlah penyebab kegemukan

  • Tahukah anda bahawa coklat terutamanya coklat susu adalah tinggi dengan kalori? malah ianya pernah dianggap membantu dalam meningkatkan lagi berat badan seseorang. Namun, ramai yang beranggapan sebaliknya, iaitu minum secawan coklat panas sebelum makan dapat mengawal selera makan.
  • Seorang penyelidik pernah membuat kajian bertujuan untuk membantu pesakit obesiti  mengurangkan berat badan mereka. Salah satu cara yang ditemui dalam kajian tersebut ialah mengamalkan makan coklat di samping makanan seimbang yang lain.

4.      Coklat bukanlah penyebab jerawat

  • Para doktor mempercayai bahawa masalah jerawat atau masalah kulit muka tiada kaitan dengan pengambilan coklat. Namun, masalah tersebut lebih  dipengaruhi oleh tekanan  dan masalah hormon.

5.      Coklat tidak akan meningkatkan kolestrol dalam darah

  • Pengambilan coklat dalam kuantiti yang banyak oleh seseorang individu tidak akan memberi kesan terhadap tahap kolestrol dalam darah. Hal ini kerana coklat mengandungi asid sterik iaitu asid lemak tepu yang tidak akan memberi kesan terhadap tahap kolestrol. Asid sterik ini merupakan kolestrol baik yang tidak mengakibatkan arteri tersumbat.


(Sumber : Lembaga Koko Malaysia)

Create a free web site with Weebly